22.10.2021 Центром соціальних досліджень СумДУ проведено конференцію «Від інституалізації до впливу: розвиток аналітичних центрів у державних університетах України» за участі Київського університету імені Бориса Грінченка, Києва-Могилянської академії, Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Київської школи економіки, а також Міністрерства науки та освіти України, МФ «Відродження», Посольства Швеції в Україні, Представництва Фонду імені Фрідріха Еберта та ОБСЄ.

Генеральний директор директорату фахової передвищої, вищої освіти МОН України Олег ШАРОВ зазначив, що тематика достатньо нова для нашої країни, тоді як у світовій практиці університетські аналітичні центри доволі поширені та впливові. Тому спираючись на європейські стандарти, МОН працює над Стратегією розвитку університетських аналітичних центрів, серед завдань яких здійснювати оперативні (краще на випередження) дослідження, переважно в політичній, соціальній, гуманітарній сфері, покликані сприяти посадовцям, керівникам, самоврядуванню та пересічним громадянам приймати обґрунтовані рішення.

Обговорюючи механізми впливовості аналітичних центрів та питання взаємодії із донорами та міжнародними програмами, координатор проектів Посольства Швеції в Україні Василь РОМАНЮК наголосив про важливість здійснення інституційної підтримки університетських аналітичних центрів. А заступниця виконавчого директора МФ «Відродження» Інна ПІДЛУЦЬКА вважає ініціативу з розвитку аналітичних центрів в Україні прикладами  успішних практик аналітичної діяльності в Україні.

Окрема увага була приділена співпраці аналітичних центрів державних університетів  із територіальними громадами, що в процесі розбудови потребують якісної аналітики. Всі учасники погодилися про важливість такої співпраці і наголошували про потребу територіальних громад в інтелектуальних продуктах.

Анатолій ВАСИЛЬЄВ – голова вченої ради СумДУ наголосив, що якісна аналітика є запорукою розвитку і самого університету.

Учасники дискусії, за модеруванням менеджерки ініціативи з розвитку аналітичних центрів МФ «Відродження» Софії ГОЛОТИ – зійшлися на тому, що запорукою впливовості аналітики є її якість. А серед основних критеріїв якісної аналітики є: критерій розуміння цільової аудиторії, критерій логічності, заснованості на даних, критерій простоти та зрозумілості для адресату. Також зазначалося, що якісна аналітика потребує обґрунтування та дотримання методології, внутрішнього та зовнішнього рецензування, етичної експертизи. Андріана КОСТЕНКО – керівниця Центру соціальних досліджень наголосила, що якісна аналітика має давати реалістичні рекомендації для своїх цільових груп.

5 годин продуктивної роботи в змішаному форматі засвідчили потрібність і перспективність аналітичних центрів державних університетах у сучасній Україні. А успішність аналітичних центрів залежить не лише від сприятливих умов у конкретному університеті, а від проактивності самих команд аналітиків.

Конференція організована в межах Ініціативи з розвитку аналітичних центрів в Україні, яку виконує Міжнародний фонд «Відродження» у партнерстві з Ініціативою відкритого суспільства для Європи (OSIFE) за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні. Думки та позиції викладені у заході є позицією доповідачів та не обов’язково відображають позицію Посольства Швеції в Україні, Міжнародного фонду «Відродження» та Ініціативи відкритого суспільства для Європи (OSIFE).