СумДУ спільно з швейцарськими університетами (The Collegium Helveticum, The Epidemiology, Biostatistics and Prevention Institute, University of Zurich) планують проведення моніторингу психічного здоров’я в Україні.

31 березня 2023 року у м. Цуріх (Швейцарія) відбувся міжнародний семінар «Епіднагляд за психічним здоров’ям в Україні – важлива основа психічного здоров’я населення».

Директор ННМІ СумДУ Андрій Лобода, керівниця Центру соціальних досліджень Андріана Костенко, доцент кафедри громадського здоров’я Ясенко Вікторія та доцент кафедри педіатрії Вікторія Петрашенко долучилися до міждисциплінарної команди спеціалістів із громадського та психічного здоров’я, політичних наук, психології, розробки опитувань, соціальних мереж та інших дисциплін.
Метою зустрічі було розробити інструмент моніторингу психічного здоров’я українців, які проживають у різних областях держави чи за кордоном. Також науковці напрацювали методологію дослідження та окреслили подальші плани роботи.
Метою майбутнього моніторингу є оцінка поширеності посттравматичних розладів, депресії та тривоги, а також соціально-економічних наслідків війни для психічного здоров’я.