«Дослідження щодо ставлення депутатів місцевих рад до реформи децентралізації» свідчить, що лише незначна частина депутатів місцевих рад глибоко розуміють зміст адміністративної реформи (децентралізації влади) в Україні, а більшість з них говорять лише про загальновідомі аспекти реформи.

Адміністративну реформу (децентралізацію влади) більшою мірою народні обранці зводять до позиції передачі повноважень та фінансів на місця. Мало хто з них сприймають реформу як інструмент підвищення якості послуг населенню, можливостей вирішення місцевих проблем. 

Також достатньо однобоко депутати сприймають перспективи та загрози для свого міста. Перспективи здебільшого зводять до збільшення доходів, а загрози – до необхідності витрачати кошти міста на розбудову сільської інфраструктури. В свою чергу недооцінюючи такі перспективи розвитку міста як – покращення якості управління та підвищення рівня життя населення, а також такі загрози як – власний низький рівень компетентності у прийнятті рішень та збільшення соціальної напруги між міським та сільським населенням.

Результати фіксують низький рівень комунікації між міським та сільським керівництвом, що зумовлює загальну недовіру та гальмування реформи.