Результати аналітичних та соціологічних досліджень спрямовані на вивчення соціальних, інфраструктурних, інформаційних «точок зростання» у середині територіальних громад, що сприятимуть пошуку та розширенню можливостей для росту й активізації людського потенціалу, окреслюючи тим самим подальші перспективи соціально-економічного зростання праценадлишкових регіонів, підвищення рівня життя та мінімізації відтоку кваліфікованоїробочої сили.

Необхідність формування соціально-професійної мапи та оцінки власних ресурсів обумовлено зокрема й тим, що власний ресурс, як правило, використовується більш ефективно і до нього ставляться ощадливіше. Крім того, пошук та використання власного ресурсу розширює можливості залучення до нього й ресурсу зовнішнього. Саме тому до ресурсного потенціалу ОТГ мають бути віднесені як територіальні та земельні ресурси,  так і відповідне бізнес-середовище й людські (соціальні) ресурси.

Посібник підготовлений у рамках «Дослідження шляхів вдосконалення структури та рівня зайнятості населення праценадлишкових територій Сумської області» на замовлення Департаменту соціального захисту населення Сумської ОДА в рамках виконання проєкту за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Детальніше за посиланням: https://essuir.sumdu.edu.ua/bitstream-download/123456789/79211/1/Kostenko_posib.pdf;jsessionid=8142CE097D6FE68CE9C82DF48DB0FA53